Börja fotografera
Redigera fotonRedigera foton
Använd dina fotonAnvänd dina foton
Ta reda på vilken sorts fotografering du vill ägna dig åt
När det kommer till fotografi och fotografering finns det väldigt många olika genrer. För att komma på vilken som intresserar just dig måste du prova dig fram och fundera på vad du tycker om och vad som passar dig.
Första steget blir att du ska tänka på vad du har för intressen och vad för sorts foton du föredrar.
Några olika sorters fotograferingsstilar som finns är till exempel följande:
Det vanligaste nu för tiden är nog naturfoto, vilket kan göras var som helst, när som helst så länge man är ute i naturen. Det kallas vanligen för landskapsfotografering och innebär att du tar foton på landskap i naturen. Fina gröna vidder, vinterlandskap eller skogsfoton, sådant som många oftast vill bevara som ett foto från ett ögonblick som kanske aldrig kommer tillbaka i och med naturens variation och oförutsägbarhet.
Ett annat alternativ är porträttfoton, vilket innebär att du tar foton på människor, framförallt deras ansikten. Detta är lite krångligare då du måste ha en viss förståelse för ljus för att få till bra bilder. Men sådant kan du lära dig med tiden medan du utvecklas som fotograf. Som porträttfotograf försöker man ofta fånga det fina och unika hos varje individ, ofta i olika sorters uttryck. Här räknas till exempel även bröllopsfotografer och modefotografer in.
Om du är intresserad av sport och rörelse kan du prova på att fota en sport i rörelse. Detta kan vara lite knepigare som nybörjare då man ibland måste mixtra en del med ljusinställningar och så vidare. Men det kan vara ett kul sätt att kombinera dina intressen med fotografering på när du väl får till det. Om man fotar en utomhussport kan det vara lite lättare än en inomhussport.
Är du intresserad av djur kan djurfotografering vara något för dig. Här kan du fota antingen vilda djur eller husdjur. Detta är dock ganska svårt då du inte alltid kan kontrollera ett djur och förutse hur det ska röra sig eller vad det ska göra. Men om du lär dig lite om det djur du vill fotografera kan du försöka förutspå vad de ska göra och då få till en bra bild. Det ligger mycket tålamod bakom att fota vilda djur så om du inte är särskilt tålmodig kanske det inte är något för dig.
Gillar du byggnader och fin arkitektur kan du ägna dig åt arkitekturfotografering. När det kommer till denna typ av fotografering blir fokuset att hitta nya, spännande vinklar och dramatiskt ljus. Fördelen med den här sortens fotografier är ju att du kan hitta arkitektur och byggnader var som helst så länge du är i närheten av någon sorts bebyggelse.
Sedan finns ju såklart en mängd andra olika sorters fotografering men detta är de allra vanligaste att ägna sig åt om man är hobbyfotograf. Om man väl kommer upp till de lite högre och mer avancerade nivåerna av fotografi börjar man oftast rikta in sig mer och mer på specifika delar av fotograferingens värld. Dessa alternativ är ganska öppna och stora områden.
Träna på att fotografera
Det är allmänt känt att om man vill bli bra på något krävs träning och engagemang. Detsamma gäller med fotografering. Ju mer du fotar, desto mer lär du dig om hur kameran fungerar. Du lär dig de olika inställningarna, vad de gör och hur de påverkar slutresultatet. Du lär dig hitta vinklar och metoder som du gillar. Du kommer så småningom hitta din egen fotografiska stil utefter vad du tycker är fint och hur du vill att dina foton ska se ut.
Ett tips när det kommer till att förbättra sina färdigheter är att alltid bära med dig din kamera, framförallt om du ska göra något som är sammankopplat med vad du vill fotografera. Sedan måste du ju inte nischa in dig på enbart en sorts fotografering utan du kan prova alla möjliga saker och fortsätta hålla det öppet så länge det känns kul och du uppskattar att fota. Men huvudsaken är att du alltid är redo om du alltid har din kamera med dig. Om du då ser något du kan tänkas vilja fota så har du redan verktyget med dig och kan då öva på att fotografera när som helst och var som helst.
För att få en bättre förståelse för din kamera bör du ta dig tiden att lära känna din kamera och de inställningar den har. Gå igenom allt du kan tänkas hitta och prova på allt du kan. Välj ett objekt och testa att fota det med alla olika inställningar du har så att du vet vad din kamera är kapabel till. Kanske kommer du till och med hitta något nytt som du inte visste att din kamera kunde göra och har då hittat ett nytt sätt att fotografera som i slutändan kanske blir ditt favoritsätt.
För att få en bättre förståelse för vad de olika inställningarna gör kan du kolla olika klipp på internet eller googla vad de olika symbolerna och förkortningarna betyder. Det är sådant som lägger grunden för hur långt du kan ta ditt fotograferande.
När eller om du blivit riktigt välbekant med din kamera och dess inställningar kan du börja fota med manuellt läge. Detta kan anses vara lite överkurs och behövs bara om man vill ha hundra procent kontroll över hur bilden blir. Det är ofta vid det steget som många tappar intresse för fotografi, just för att det är så krångligt och komplicerat. Men kom ihåg att du inte måste fota på den nivån för att få till fantastiskt fina foton.
Hur du ska tänka när du väljer din kamera
Många olika faktorer spelar in när du ska välja vilken sorts kamera du vill använda.
Det första kan förstås vara den ekonomiska aspekten. I längden är fotografering ingen billig hobby då man alltid kan uppdatera saker inom kameran eller objektivet. Det är dock viktigt att du kommer ihåg att det inte är kameran som tar bilderna utan det är du som gör det. Alltså behöver du inte de dyraste och mest avancerade kamerorna för att få till väldigt bra och fina foton. Det finns många bra kameror som inte är superdyra och det finns ofta många kameror till salu hos second hand-butiker, både online och i fysiska butiker.
När det kommer till att välja kamera bör du fundera ut vad du vill använda den till. Om du vill fota något specifikt bör du försöka hitta en kamera och ett objektiv som passar det du vill fota.
Om du ska fota porträtt behöver du en kamera som har bra fokus och bra ljus. Om du ska fota natur och landskap bör du däremot välja en kamera och ett objektiv som har väldigt lite zoom och som är bra på att plocka upp färger. Är det sport eller vilda djur du vill fota, eller något annat som går fort bör du titta efter en kamera med bra autofokus så att den kan hitta föremålet du vill fota snabbt. Det låter dig ta bilder i ett snabbt tempo så att du kan hänga med i rörelser.
Det är viktigt att du kommer ihåg att olika kameror passar med olika objektiv, så att du kollar upp att de passar ihop innan du köper något. Man kan dock även köpa adaptrar för att anpassa passformen på ett objektiv så att det passar till andra kameror än det är avsett för.
Hur man ska tänka när man väljer redigeringsprogram?
När du väl tagit foton du är nöjd med kan du vilja ge dem det där lilla extra i form av redigering. Det finns många olika program för detta. En del är gratis och en del kostar antingen att köpa en gång eller att prenumerera på.
När du ska välja vilket program du vill använda bör du först tänka på hur mycket du vill satsa på det. Om du bara vill redigera lite eller inte riktigt är intresserad av redigering utan tycker att fotona är fina som de är, bör du antingen låta bli att skaffa något eller skaffa ett gratis redigeringsprogram som är enkelt.
Om du däremot tycker att det är kul och viktigt att kunna leka runt med dina foton bör du kanske lägga ner lite mer tid och pengar på det. Det finns många bra redigeringsprogram du kan välja mellan, men Lightroom och Photoshop är de vanligaste bland de som sysslar med fotografi och redigering på en mer avancerad nivå än genomsnittet. Båda är tjänster som man måste prenumerera på och Adobe, som står bakom det, har flera olika alternativ på prenumerationer beroende på vilken nivå du känner att du befinner dig på.
Tips på redigering
När det kommer till att redigera foton som du själv tagit handlar allt om att du själv ska känna dig nöjd och tycka att fotot och redigeringen är det bästa du kunnat åstadkomma.
Några tips som du kan ha i bakhuvudet när du ska redigera är först att se till att organisera dina redigerade bilder på ett sätt så att du kan hitta originalet och den redigerade bilden enkelt på din dator eller ditt externa minne. Olika sätt att organisera är till exempel att spara i en ny mapp varje gång du importerar dina bilder, som du döper efter datum, plats eller något annat som får dig att komma ihåg vilka foton som finns där.
När du sedan börjar redigera vill man oftast att resultatet ska vara så verklighetstroget som det går. Det vill säga att det knappt ska synas att du redigerat fotot. Gör därför så att du drar markören dit du vill. Redigeringsprogram har ofta markörer inom olika områden som du justerar fotot med, och när du dragit den så pass långt att du tycker att det ser bra ut så drar du tillbaka den lite mot mitten eller ursprungsläget. Detta gör du för att våra ögon ofta lurar oss och tror att fotot ser mindre redigerat ut än det gör.
Använd dina foton på sociala medier
Efter att du tagit fotot, redigerat det och du känner dig nöjd med din slutliga produkt kanske det är svårt att veta vad du ska göra med det.
Det allra vanligaste nuförtiden är att lägga upp det på sociala medier, oavsett om det är på Instagram, Facebook, Pinterest, en blogg eller något annat forum.
Instagram är den största plattformen för fotodelning på internet just nu. Där kan du få din sida att växa genom att lägga ut bra foton. För att locka fler följare ska du försöka använda hashtags, eller taggar, som är relevanta till ditt foto. Försök välja taggar som passar din bild och som är tillräckligt stora för att många ska hitta den, utan att vara för stor så att bilden försvinner i havet av taggade foton. Försök nischa in dig lite och överanvänd inte taggarna, då kan det vara svårt att veta vilka som fungerar och inte.
Ett annat trick för att få fler följare är att uppdatera ofta och vara aktiv på din sida. Svara eller gilla folks kommentarer och se till att dina följare känner sig sedda.
Om du vill fånga människors intresse ska du försöka skriva intressanta texter till dina bilder. Det kan antingen vara om hur, när och var du tog just den bilden eller något intressant om det som finns på bilden för att sticka ut från mängden som ofta bara skriver ut någon kort mening eller enbart använder en emoji. Skriv minst några meningar och skriv med inlevelse.
Gör dina foton till personliga presenter
Det finns inget finare än att ge bort en personlig gåva som man gjort själv. Det är en fantastisk idé att ge bort dina bästa foton till nära och kära och det finns många olika sätt att göra det på. Om du bara googlar på fotopresenter kommer du få väldigt många olika sidor som erbjuder olika sorters sätt att använda dina foton och göra dem till presenter.
Man kan göra personliga kalendrar att ge till nära och kära. Man kan också sätta ihop en fotobok av det gångna året och göra ett om året och ge till sin familj och sina vänner och sedan skapa en tradition att göra en bok varje år och på så sätt spara alla minnen från varje år på en och samma plats.
Det vanligaste du kan göra är att skriva ut dem eller skapa fina tavlor av dina bilder och sätta upp eller ställa ut i ditt hem så att du själv kan känna stolthet varje gång du går förbi fotot och tänka ”jag har tagit det där fantastiska fotot, vad jag är bra” och på så sätt höja självförtroendet samtidigt.
Det finns oändligt många sätt att använda sina egna bilder, det är bara att ge dig ut och kolla vad som passar dig.
Om du har frågor eller funderingar får du gärna kontakta oss här.